VB Airsuspension
Nieuws

VB-Airsuspension-medewerkers behalen speciaal testbaanrijbewijs

Geplaatst op 18-08-2015

Op 28 t/m 30 mei zijn een aantal medewerkers van VB-Airsuspension afgereisd naar de testbaan van ATP Automotive Testing Papenburg GmbH. Deze testbaan is een van de grootste automotive-testbanen voor personen- en bedrijfswagens in de wereld en is bovendien het meest fabrikant-onafhankelijk. Het gebied meet 780 ha, is gelegen in het noordwesten van Duitsland en biedt uitstekende condities voor alle denkbare testen op de voertuigen.

Door de groei van VB-Airsuspension, de groei in het productgamma en de ontwikkeling van meerdere sets moesten er extra personeelsleden opgeleid worden om deze testen te kunnen uitvoeren. Zo zou er geen vertraging ontstaan als de geteste sets op de markt gebracht worden. Meerdere personeelsleden hebben het speciale ‘testbaanrijbewijs‘ behaald en zijn nu gecertificeerd om deze tests uit te voeren. VB brengt haar (lucht)veersystemen immers pas op de markt na uitgebreid testwerk.

De training die de medewerkers van VB-Airsuspension hebben gevolgd, was de
Bedrijfswagen ‘Test /Veiligheidstraining’. De training bestond uit 3 dagen waarin praktijk en theorie elkaar afwisselden.

De eerste dag begon met een kennismaking en introductiegesprek met instructeur Matthias Plante.
Na de introductie begon het team met de eerste test: de remtestbaan, waar op verschillende ondergronden en met verschillende snelheden werd geremd. Na de middagpauze was het tijd voor testen op de besproeide ‘driftbaan’. Na deze beproeving was het tijd om alles in theorie nog eens na te spreken. Wat ging er goed? Wat kon er beter?

De tweede trainingsdag begon met de verplichte EHBO-training en later konden de deelnemers weer de testbaan op. Deze dag stond in het teken van de slalom, onder- en overstuur. ’s Middags werden er ook nog enkele ‘fast change lane’-manoeuvres uitgevoerd die nodig zijn bij ESC-testen.

Nadat dit onderdeel was afgerond, konden wij verheugd melden dat alle medewerkers van VB-Airsuspension de testlicentie ontvangen hebben.

( v.l.n.r.: Mark van Buuren Engineer R&D, Jeroen Heusinkveld Prototype Mechanic, Wouter Slendebroek Test and Homologation Engineer allen VB-Airsuspension, Matthias Planthe ATP Automotive Testing Papenburg GmbH, Iginio Voorhorst CEO, Johnny Hengeveld Prototype Mechanic en Joep Peters Sales Engineer allen VB-Airsuspension )

De derde dag stond vooral in het teken van het testen van de bedrijfswagens die VB-Airsuspension had meegenomen. De oefeningen van de afgelopen twee dagen werden nogmaals uitgevoerd met deze voertuigen. Zo werd de kennis die is opgedaan meteen in de praktijk gebracht en werden er ook nog enkele tests uitgevoerd die nodig zijn om de TÜV-/fabrikantengoedkeuring te ontvangen.

Aan het einde van de derde dag was het tijd om weer richting Varsseveld te vertrekken. Na deze training zijn er nu meerdere medewerkers van VB-Airsuspension in staat om op verschillende belangrijke testbanen in Europa de bestaande en nieuw ontwikkelde veersystemen onder elk voertuig optimaal te testen, voordat deze zonder extra vertraging op de markt worden gebracht.

 

Victor Benno