VB Airsuspension
Nieuws

EVEN VOORSTELLEN: DE AFDELING TECHNISCHE DOCUMENTATIE

Geplaatst op 26-03-2020

De afdeling Technische Documentatie is binnen VB-Airsuspension verantwoordelijk voor nagenoeg alle technische documentatie die standaard wordt meegeleverd met alle (lucht)veersystemen. De technische documentatie bevat meestal de beschrijving van het technische product of proces. De afdeling zorgt onder andere voor:

  • Montagehandleidingen. Deze geven de monteur instructies over hoe de betreffende set moet worden gemonteerd. Tot een paar jaar geleden waren alle montagehandleidingen (VB-CS, VB-SA en VB-FA) beschikbaar in de oude stijl. De handleidingen in de oude stijl kenmerkten zich door de verschillende talen, en aan de linkerkant geschreven instructies en aan de rechterkant afbeeldingen van situaties. Geleidelijk aan stappen we over op tekstarme handleidingen, waarin de handelingen voor de montage alleen worden afgebeeld middels afbeeldingen en symbolen. Met deze stijl voor de handleidingen wordt op vertaal-, inkt- en papierkosten bespaard, omdat er nog maar één montagehandleiding per set meegaat.
  • Parts Catalogus. Dit is een onderdelenlijst met exploded views (explosietekeningen) van alle volledige luchtveersystemen die VB-Airsuspension verkoopt en heeft verkocht. Aan de hand van deze onderdelenlijst zijn reserve-onderdelen eenvoudig bij te bestellen.
  • Homologatiedocumentatie. Deze wordt in samenwerking met WDT-Services opgesteld. Het betreft goedkeuringen die ervoor zorgen dat een voertuig wettelijk wordt toegelaten op de openbare weg.


Andere technische documentatie waarmee de afdeling zich bezighoudt:

  • Technische specificatiebladen. Deze zijn bedoeld voor verkopers die voertuigspecifieke informatie zoeken over bijvoorbeeld verschillende rijhoogtes, gewichten en hef- en zaktijden.
  • Technische bulletins. Hierin worden intern en extern tijdig kleine technische wijzigingen doorgegeven.
  • Salesbulletins. Deze worden gebruikt om een technisch ingewikkeld verhaal enigszins te verduidelijken. Bij sommige voertuigen is het een hele taak om de juiste set te kiezen; voor dit soort situaties maken we salesbulletins die het mogelijk maken om de juiste set te kiezen.
  • Constructiehandboek Engineering. Hierin worden bestaande ontwerprichtlijnen en standaarden vastgelegd, waarmee de afdeling Engineering beter, sneller en consistenter nieuwe (lucht)veersystemen kan ontwikkelen.


Maak kennis met onze afdeling Technische Documentatie

(v.l.n.r.) Ronald Booms, Peter Klein Gunnewiek en Erwin Eijsink.

Ronald Booms
Functie: technische documentatie engineer

In 2017 begon Ronald zijn werk voor X-Traxx. Relatief kort daarna begon hij aan documenten van VB-Airsuspension te werken. Ronald heeft een achtergrond als dtp’er en werkte aanvankelijk aan de montagehandleidingen in de oude stijl. Op dit moment werkt hij volop aan de tekstarme montagehandleidingen. De VB-SemiAir- en VB-CoilSpring-montagehandleidingen waren als eerste aan de beurt en momenteel werkt hij aan de omzetting van de VB-FullAir-montagehandleidingen.

Peter Klein Gunnewiek
Functie: technische documentatie engineer

Peter werkt sinds 2015 bij VB-Airsuspension. Hij begon op de afdeling Marketing, ging vervolgens voor zowel de afdeling Marketing als Engineering werken en is vanaf 2020 volledig overgestapt naar de afdeling Technische Documentatie. Peter is verantwoordelijk voor de tekstarme OPS-montagehandleidingen. Momenteel verzorgt hij kleine wijzigingen in montagehandleidingen om op termijn volledige montagehandleidingen te gaan maken. Daarnaast verzorgt Peter TÜV-documentatie en zorgt hij dat alle documentatie in AX wordt gekoppeld (voor het printen) en online beschikbaar wordt gemaakt op de VB-portal.

Erwin Eijsink
Functie: teamleider en technische documentatie engineer

Erwin heeft binnen de afdeling Technische Documentatie een dubbele rol, namelijk die van teamleider en die van technische documentatie engineer. Hij geeft sturing aan Peter en Ronald en plant hun taken. Vanwege zijn technische achtergrond heeft hij het bijwerken van het constructiehandboek en de Parts Catalogus op zich genomen.

Uiteraard zijn er overlappende werkzaamheden die zij allemaal uitvoeren. Denk hierbij aan het maken van kleine wijzigingen in montagehandleidingen en het opstellen van technische specificatiebladen, technische bulletins en salesbulletins.

Victor Benno