VB Airsuspension
Nieuws

DE REIS VAN VB-AIRSUSPENSION USA

Geplaatst op 23-03-2022

De reis van onze dochteronderneming VB-Airsuspension USA begon in 2013 met een toevallige ontmoeting tussen Gertjan Meijer, Iginio Voorhorst en Tiki Taljaard op de RVIA-show in Louisville, Kentucky. De ‘toevallige ontmoeting’ tussen deze drie heren vond plaats toen Iginio en Gertjan zich klaarmaakten om de show te verlaten en terug te vliegen naar Nederland. Tiki’s Zuid-Afrikaanse afkomst zorgde ervoor dat hij een verhaal tussen Iginio en Gertjan opving. De heren spraken een paar minuten in het Nederlands, wisselden informatie uit en zoals het spreekwoord zegt: “de rest is geschiedenis…”.

Tiki werkte op dat moment nog voor zijn schoonvaders’ bedrijf Liftco in Elkhart, Indiana. Kort na de ontmoeting tussen de drie heren, huurde VB-USA een kantoor- en magazijnruimte van Liftco.

Op dat moment bestond VB-USA nog maar uit één medewerker: Gertjan Meijer. Hij fungeerde als President, Sales Manager, Office Manager, Warehouse & Shipping Manager en alles wat daartussenin zit. Meestal spendeerde hij drie maanden in de Verenigde Staten om vervolgens vier tot zes weken terug te gaan naar Nederland. Gedurende de tijd dat hij in Nederland was, hielpen Tiki en een aantal andere medewerkers vanuit Liftco met het verzenden en ontvangen van orders. Gertjan bleef dit meerdere jaren doen, totdat hij eind 2017 vader werd.

Het Amerikaanse kantoor in Elkhart, Indiana, is niet alleen de Verenigde Staten, maar óók Canada en Mexico van dienst. De allereerste order in de NAFTA-regio (North American Free Trade Agreement – ofwel: vrijehandelszone VS, Canada en Mexico) ging zelfs naar de EMS-service in de ‘Niagara-regio’ (Niagara Region EMS – ofwel: NR-EMS, de ambulanceregio van Niagara), waar destijds een artikel aan is gewijd.

De gestage groei én naamsbekendheid van VB-Airsuspension in de Verenigde Staten zorgden ervoor dat al snel duidelijk werd dat VB-USA hulp én een permanente aanwezigheid in Amerika nodig had. De mogelijkheid dat Tiki fulltime voor VB-USA zou gaan werken, kwam al snel ter sprake tussen Gertjan en Tiki. Na een aantal (familie)gesprekken kreeg Tiki de zegen vanuit zijn familie en vanaf 1 augustus 2016 werkte hij volledig voor VB-USA als Office Manager.

VB-USA bleef steeds meer groeien en verhuisde in 2018 uiteindelijk vanuit het kantoor van Liftco naar de huidige locatie aan Wyland Drive in Elkhart, Indiana. Mike Fleskens (Operations Manager, VB-NL) kwam samen met Gertjan langs om het nieuwe kantoor op te zetten. Ook hielpen zij bij het aannemen van nieuwe medewerkers om op deze manier verdere groei mogelijk te maken. Deze uitbreiding verliep uitermate soepel: VB-USA groeide namelijk op één en dezelfde dag van twee naar wel vijf medewerkers!

Zoals binnen de meeste organisaties hebben wij in de loop der jaren een aantal veranderingen meegemaakt. Sommige medewerkers vertrokken bijvoorbeeld tijdens de verschillende stadia in onze ontwikkeling. Op dit moment hebben wij – naast Tiki als onze Vice President – Spencer Taljaard werkzaam als onze Shipping & Logistics Associate en Wendy Disher versterkt ons kantoor als Administrative Assistant.

Tijdens de Covid-19-pandemie bleef VB-USA geopend en actief. Hoewel wij te maken kregen met een omzetdaling, zijn we erin geslaagd onze medewerkers actief, drukbezet en aan het werk te houden. In 2021 beleefde VB-USA verkoopmaanden die alle records braken. De combinatie tussen een wereldwijd tekort aan diverse grondstoffen, leveringsproblemen en deze record brekende omzetgroei, zorgde ervoor dat het jaar 2021 een ontzettend uitdagende tijd was om goederen op tijd te ontvangen.

Momenteel bedienen wij meer dan 30 klanten – variërend in grootte – in verschillende branches. We zijn van plan nieuwe klanten en dealers toe te voegen die passen binnen onze strategische plannen. Uiteraard is het doel ‘aanhoudende groei’ – hoewel wij ‘agressief’ zijn, willen we ook zeer selectief zijn in de keuze wie VB-USA vertegenwoordigt.

Het succes van VB-USA vindt haar oorsprong in de ondersteuning die wij vanuit het hoofdkantoor in Nederland krijgen én de ondersteuning die wij onze klanten in de gehele NAFTA-regio kunnen bieden. Net zoals iedereen ondervindt VB-USA nog steeds producttekorten en problemen binnen de supply chain. Wij hebben er vertrouwen in dat wij dit in 2022 zullen overwinnen én dat wij – samen met onze VB-Partners – kunnen voortbouwen op onze bestaande relaties om VB-USA verder te laten groeien.
 

Victor Benno