VB Airsuspension
Nieuws

MAAK KENNIS MET... TECHNIEK!

Geplaatst op 13-04-2022

Hoe het bouwen van een 3D-printer zorgt voor meer feeling voor – én connectie met – deze prachtige branche
“Hier wordt u toch ook blij van?” Wij in ieder geval wel! Innoverend ofwel: vernieuwend – iets waar de regio Achterhoek om bekend staat én in het bijzonder op het gebied van technologische ontwikkelingen. Als organisatie die techniek hoog in het vaandel heeft, zijn wij enorm trots om deel uit te mogen maken van een prachtig project dat de interesse voor techniek onder de jeugd stimuleert: het bouwen van een eigen 3D-printer.

De ViV (Varsseveldse Industriële Vereniging) gaf aangesloten organisaties – waartoe VB-Airsuspension ook al jaren behoort – de mogelijkheid samen met (klein)zoon en/of (klein)dochter deel te nemen. Een mooie kans voor onze medewerkers, die meteen werd aangegrepen. Meerderen raakten enthousiast over dit innovatieve, technische project en besloten daarom om samen met hun zoon of dochter deze uitdaging aan te gaan – óf zelfs voor de projectgroep als trainer aan de slag te gaan, zoals onze collega Piet van Dooren met veel enthousiasme deed. “Dé perfecte kans om kinderen te laten zien én te laten ervaren hoe mooi de technische branche kan zijn” – aldus Piet.

Het project ging in 2021 van start: tachtig jongeren uit de regio Achterhoek begonnen gemotiveerd met het bouwen van een eigen 3D-printer. Zo nu en dan heeft het project even stilgelegen vanwege nieuwe coronamaatregelen. Maar… de vaart zat er begin 2022 al snel weer in. Sommigen waren zó enthousiast dat zij in de tussentijd thuis verder zijn gaan bouwen en de printer al eerder klaar hadden dan anderen.

Kennis maken met techniek – verbreed je horizon, verleg je grenzen
Voor de één was het iets waar hij of zij nog geen kaas van gegeten had. Sommige anderen waren al wel vertrouwd met diverse technieken om aan de slag te gaan. Deelnemers leerden onder andere technieken op het gebied van houtbewerking, (metaal) zagen, montage en solderen. Ook ondervonden zij dat er ‘meer mogelijk is dan je denkt’. Geen tot weinig kennis van solderen? Geen probleem. Met oprechte interesse en motivatie hadden de deelnemers dit tóch snel onder de knie! 3D-printer afgerond? Top, op naar het vervolg: het ontdekken van de mogelijkheden van de 3D-printer. Deelnemers ontvingen diverse inzichten en uitleg rondom de software van Tinkercad (online 3D-modelleringsprogramma) en Cura, het programma dat de tekeningen omzet in een printer file. Zo kunnen de deelnemers blijven uitproberen en de nieuw opgedane kennis verder ontwikkelen.

Het project heeft niet alleen gezorgd voor het kennismaken met de branche, het verbreden van (technische) kennis en het aanwakkeren van de interesse voor techniek onder de jeugd – het had ook een prachtig sociaal aspect. Los van het feit dat de jongeren zelf iets hebben mogen maken, was de interactie tussen begeleiders en kinderen heel mooi om te zien. “Er ontstonden leuke dingen, banden werden versterkt. Door samen te werken aan het project kwam het gevoel van waardering zowel bij de begeleider als het kind naar boven” – aldus Piet. Al met al: iedereen heeft van elkaar kunnen leren.

Afgelopen maand werd de bouw afgerond – naar verwachting zal er in de maand mei een afsluitende avond plaatsvinden vanuit het CIVON (Centrum voor Innovatief Vakmanschap Oost-Nederland), waar alle tachtig deelnemers aan dit project een certificaat zullen ontvangen voor hun bijzondere prestaties. Wél hebben de deelnemers nog één taak voorafgaand aan deze afsluitende avond: de examenopdracht om een liniaal te maken. Kan de deelnemer deze zelfs in twee kleuren maken? Dan kan hij of zij zelfs cum laude slagen!

Het project heeft zéker zijn vruchten afgeworpen: jongeren hebben kennis mogen maken met de branche, hebben nieuwe dingen geleerd, er zijn sociale banden versterkt én zij raakten enthousiast over deze – voor velen nog geheel nieuwe – technische mogelijkheden.

Namens VB-Airsuspension: goed werk en veel succes met de laatste loodjes!

Victor Benno