VB Airsuspension
Nieuws

Eerste race weekend voor het VB-Airsuspension racing team zit erop

Geplaatst op 15-05-2012

Ducati Club Race/3D CUP 2012 Assen

Ulft 14-5-2012,

De kop is eraf. Het eerste raceweekend is een feit.

Donderdag zijn we vertrokken naar Assen. Vrijdag was de vrije training, zaterdag de kwalificatie en zondag 2 races, de Ducati klasse en de 3D cup.

De vrije training bestond uit 3 sessies van elk 20 minuten. De eerste sessie was na 3 rondjes al ten einde vanwege een valpartij van één van de andere rijders. De tweede sessie hebben we wel helemaal uit kunnen rijden. Het was wel erg wennen omdat ik al lang niet meer gereden had. De derde sessie ging weer iets beter, maar nog niet zo snel als vorig jaar. Maar ik zat wel weer goed in het ritme. Vanwege de harde wind en lage temperatuur heeft bijna niemand goeie tijden gereden.

De zaterdag begon zonnig en het zag er allemaal goed uit. Tot dat het een uur voor de eerste kwalificatie begon te regenen. Het was wel even spannend of ik met de droogweerbanden kon rijden of niet. Gelukkig kwam de zon er net op tijd doorheen en was de baan droog genoeg om goede tijden neer te zetten. Het ging al weer iets sneller als de vrijdag maar nog niet goed genoeg. Daarom hebben we voor de tweede kwalificatie een nieuwe set banden gemonteerd. In de tweede kwalificatie voelde de motor perfect aan en kon ik een rondetijd neerzetten van 1.57, ondanks een paar foutjes. Dus er zat nog meer in…

Uiteindelijk heb ik die dag de 5e tijd gereden van mijn groep (40 rijders)

Aan de hand van die tijd werd ik ingedeeld in groepen. Voor de Ducati klassen was dat de Desmoquatro B en bij de 3D Cup kwam ik in de A groep. Helaas in de A groep. Dit omdat er veel rijders uit andere kwalificatie groepen slecht getraind hadden vanwege de regen. Die kwamen dus in de B groep terecht. Mijn tijd was vanwege de goede training te snel voor de B en eigenlijk te langzaam voor de A.

 

Voor de Ducati klasse mocht ik als 8e starten op de tweede startrij. Dat was voor mij de enige mogelijkheid om een goede klassering neer te zetten.

De eerste race op zondag was de Desmoquatro en die bestond uit 10 ronden van ongeveer 4.5 kilometer. Ik was heel erg zenuwachtig omdat ik nog nooit zo’n massastart mee gemaakt had. Toen ik uiteindelijk op de startgrid stond voelde ik mij op mijn gemak.. Toen de lampen uitgingen kwam ik matig van de plek maar schoof toch een aantal plaatsen op. De eerste bocht was dringen met 40 man, maar alles ging goed. In de tweede bocht zag ik een mogelijkheid en ik dook er meteen in. Met een beetje duwen en trekken kwam ik op de derde plaats terecht. Als derde het rechte eind op voelde helemaal super. En dit heb ik ongeveer 3 ronden vol kunnen houden. In de vierde ronde werd ik door twee andere rijders ingehaald en later door nog één. De top 3 moest ik laten gaan maar de twee rijders voor mij kon ik goed volgen. In ronde 7 kwam ik door mijn eigen schuld, met 200+ in het gras. Ik miste het instuurpunt en kwam te wijd de bocht uit. Ik kwam als tiende weer de baan op. In de laatste ronde, in de laatste bocht heb ik met een hele mooie uitremactie toch nog de 9e plaats kunnen bemachtigen. Ondanks de grote fout die ik zelf maakte was ik tevreden. Mijn snelste ronde was een 1:54.3 een nieuw persoonlijk record!

De tweede race was de 3D Cup A. De topklasse van de dag. Ten onrechte kwam ik hier in terecht. Het was een verschrikkelijk moeilijke race. Hier hoor ik helemaal niet in thuis. Ik heb zowat de hele race alleen achteraan gereden. Maar wel gewoon m’n ronden gereden zo goed als het ging. Het belangrijkste in deze race was de spullen heel houden. Er was voor mij immers niks te winnen dus heb ik de race netjes uitgereden en daardoor alles heel gehouden. De tijden in deze klasse liggen rond 1.45. Voor mij nog onhaalbaar op dit moment…

 
Al met al heb ik dit weekend veel geleerd en heb ik 4,5 seconden van mijn oude snelste tijd afgereden. We zitten dus in een stijgende lijn!!
 
 
Op naar de Nürburgring…
 
 
Groetjes Nick van de Wetering
Victor Benno